Bowen

BOWEN

Az ausztrál Thomas A. Bowen (1916-1982) nevéhez fűződik ez az egyedi, különleges kezelés, amelyet Bowen Technikaként vonult a köztudatba. Rájött, hogy a test bizonyos pontjain alkalmazott fogások, mozdulatok jótékony hatást gyakorolnak az emberekre.

A Bowen Technika

Nemcsak a szem, a test is a lélek tükre. Bármilyen fájdalmat él meg az ember, az jelzőfényként szolgál, figyelemkeltő, hogy energetikai blokk jött létre a testben, vagy akár az agyban, s ideje változtatnunk. A kezelések hatására ezek a blokkok, feszültségek képesek átíródni, feloldódni, és az agy újra a test optimális irányítására lesz képes.

A Bowen Techika egy dinamikus, nagyon gyengéd, izom és kötőszöveti technika, amelyet a test homeopátiájának is neveznek. A kötőszövet összetartja (köti) a testet. Ha sérülés ér bennünket, feszültség, blokk keletkezik benne, a test nem képes egyensúlyt teremteni, amíg a probléma fel nem oldódik, ezért érzünk akár éveken keresztül is fájdalmat. A test mindenesetben egyensúlyra, harmóniára törekszik. Ha ez nem sikerül, a túlélésre rendezkedik be. Ha a lelki oldás meg is történik, a kötőszöveti feszültség még megmaradhat. A Bowen technika minimális fizikális érintésekkel, fogásokkal ingerli a test adott pontjait, s az válaszként elindítja öngyógyítási folyamatait mind testi, mind lelki szinten. A Bowen technika által adott információnak köszönhetően a kötőszövetben lévő feszültségek megszűnnek, még a csontok is képesek helyükre menni, helyreáll a keringés.
Akupresszúra, csontkovácsolás, masszázs, pszichoterápia – ezek merülnek fel az emberekben Bowen kezelések során, de erőteljesebb fizikai ráhatás nélkül hat a meridiánokra és a lélekre. A tapasztalok és klienseim elmondása alapján inkább úgy fogalmaznám, hogy ezek lágy, lélek szintjén történő ötvözete a Bowen Technika.

Alkalmazása, hatása

Bármely életkorban, néhány kizáró egészségügyi problémától eltekintve bármely egészségügyi állapotban alkalmazható.

Babáknak, kismamáknak, időseknek egyaránt ajánlható, de műtéteket követően a felépülés támogatására, sportsérülések rehabilitációnál is hatásos ez a szelíd gyógymód.

Krónikus vagy akut esetekben egyformán hatékony, legyen az akár idegrendszeri, anyagcsere, mozgásszervi vagy belgyógyászati probléma. Semmilyen más technikához nem hasonlítható lazító technika is. Gyakori, hogy a kezelések alatt elalszanak a kliensek

Mire hat? A teljesség igénye nélkül: női és férfi „bajok” , gyerekvállalással kapcsolatos gondok, meddőség, emésztés, immunerősítés, keringés, asztma, fül, szem, vese, izmok, ízületek problémáinál.

Kezelések

A kezelések 15-45 percesek, melynek során a kliens fürdőruhában, vagy fehérneműben (esetleg vékony ruhában) hason vagy háton fekszik masszázságyon, vagy ül. A kezelés meghatározott fogássorozatokból áll, melyek közt némi szünetet tart a kezelő, lehetővé téve, hogy a kliens teste befogadja az ingereket.

Ajánlott a kezelést megelőzőn, illetve utána 4-5 nap szünetet tartani egyéb manipulatív terápia (masszázs, akupunktúra, fizikoterápia…) alkalmazásában. A kezelések után erőteljes méregtelenítés indul be, ezért fontos a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) szervezetbe juttatása. A kezelés napján kerüljék a borogatást, kenőcsök használatát, szaunázást, forró vagy hideg fürdőt, az aktív sportot.